U kunt XBRL-bestanden (en NBB-bestanden) eenvoudig in First Jaarrekeningen importeren. Dit houdt in dat First Jaarrekeningen automatisch een dossier, een boekjaar en een rapport aanmaakt.

Alle gegevens die in het importbestand staan, worden geïmporteerd, dit wil zeggen dat bijvoorbeeld ook de lijst van bestuurders en zaakvoerders, deelnemingen, waarderingsregels, geïmporteerd worden.

1. Minimaliseer alle openstaande rapporten. Klik op het icoontje (of  voor NBB-bestanden) in de knoppenbalk van het venster First Dossierstructuur   of selecteer in het menu Extra de optie Import XBRL-bestand  of Import NBB-bestand.

2. Het volgende scherm verschijnt:

3. Hier hebt u de keuze tussen het manueel ingeven van de bestandsnaam of het zoeken en aanduiden van het bestand in de mappen van uw harde schijf. Selecteer het XBRL-bestand dat u wilt inlezen. Klik op de knop Open.
  4. Eerst dient u de naam in te voeren die u aan het rapport wenst te geven:

5. Klik op OK. Het dossier, boekjaar en rapport worden automatisch aangemaakt en geopend. Indien het dossier al bestaat, worden enkel een boekjaar en rapport binnen het al bestaande dossier gecreëerd. First baseert zich op het ondernemingsnummer om te zoeken of het dossier al bestaat. Alle gegevens die het XBRL-bestand bevat, worden geïmporteerd in het rapport.
  6. Een XBRL-bestand bevat ofwel de gegevens met 2 cijfers na de komma ofwel de afgeronde eenheden.

Voor het ondernemingsnummer baseert First zich op de volledige nummer. Wanneer u een dossier heeft met als ondernemingsnummer 0458.376.171 en u importeert een XBRL-bestand, dan zal er een nieuw dossier worden aangemaakt met als ondernemingsnummer BE 0458.376.171. Om alle zaken onder één dossier te krijgen, moet u dus voor het oorspronkelijke ondernemingsnummer in First BE toevoegen voor u gaat importeren.